Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] Zbyt dużo spięć brzucha, nieprawidłowo dobrana dieta, nieprawidłowa krzywizna kręgosłupa. Jak się go pozbyć: 1. Zdrowa dieta i więcej błonnika. Zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty i inne źródła błonnika powinny koniecznie znaleźć się w diecie. 2. Zrezygnuj z ćwiczeń, w których nie pracujesz prawidłowo. Jeśli wykonujesz dane [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
[...] smak). Czego nie jedzą weganie? białka zwierzęcego/ryb jajek nabiału produktów pszczelich olejów i tłuszczów zwierzęcych. Na jakie produkty trzeba zwrócić uwagę? Niektóre chleby - błyszczący wierzch chleba może pochodzić z białka jajek, a niektóre wypieki zawierają miód. Przyprawy, dressingi, sosy - mogą zawierać śladowe ilości jaj, serów. [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
[...] w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. [...]
[...] soków świeżo wyciskanych, napojów typu cola, słodzonych herbat, mrożonych kaw itd. Inne produkty Z tej samej przyczyny niekoniecznie pożądanym składnikiem diety są bułki, chleby pszeniczne, a szczególnie te „wzbogacone” w liczne składniki, których zwyczajnie nie powinno tam być. Mają one destrukcyjny wpływ na nasz ustrój, wywołują stan [...]